Biochemie

Lipidy

definice: estery alkoholu a vyšších mastných kyselin (VMK)
VMK:
vlastnosti:
biologický význam:
rozdělení:
jodové číslo: charakterizuje nenasycenost, udává množství jodu v gramech, které se váže na 100 g tuku
jodová čísla:
kyselina máselná: 3
kyselina laurová: 3
kyselina myristová: 9
kyselina palmitová: 24
kyselina stearová: 13
kyselina olejová: 30
kyselina linolová: 2
kyselina linolenová: 1

Jednoduché lipidy

Acylglyceroly

estery glycerolu a vyšších mastných kyselin
rozdělení:
tuky × oleje:
Chemické vlastnosti
Mýdla
sodné nebo draselné soli vyšších mastných kyselin
palmitan sodný: C15H31COONa
stearan draselný: C17H35COOK
vznik: hydrolýzou acylglycerolu v zásaditém prostředí

Vlastnosti
Výroba mýdla
metody:
Klasická metoda
princip: hydrolýza tuků v zásaditém prostředí
suroviny: tuk, hydroxid sodný / hydroxid draselný, chlorid sodný
tuk + hydroxid → (t, zmýdelnění) mýdlový klih (glycerol + mýdlo)
mýdlový klih → (vysolování (NaCl)) mýdlo (horní vrstva) + spodní louh (hydroxid, glycerol, NaCl)
NaCl je lépe rozpustný ve vodě než mýdlo
Moderní metoda
nevzniká mýdlový klih
tuk → (přehřátá vodní pára (t > 100 °C)) glycerol + VMK (ve vodě nerozpustné)
VMK → (neutralizace (NaOH, KOH, Na2CO3)) mýdlo

Vosky

definice: estery VMK a vyšších jednsytných alkoholů
zdroj: rostlinného původu (ochranná vrstva listů a plodů), živočišného původu (včelí vosk)
nepodléhají hydrolýze
užití: kosmetický průmysl, farmaceutický průmysl

Složené lipidy

VMK + alkohol + další složka

Fosfolipidy

další složka: kyselina fosforečná
alkohol: glycerol, sfingosin
význam: stavební složka biomembrán (fosfolipidová dvojvrstva)
Lecitiny
nejdůležitější skupina fosfolipidů
na glycerol jsou navázány dvě VMK a jedno –kyselina fosforenácholin
cholin je dusíkatý alkohol

Glykolipidy

další složka: cukr (sacharid)

Lipoproteiny

další složka: bílkovina (protein)

Sacharidy

uhlohydráty, glycidy
dělění dle funkční skupiny:
rozdělení dle počtu monosacharidových jednotek:
monosacharadiy a oligosacharidy jsou cukry, jsou rozpustné ve vodě a sladké
význam:

Monosacharidy

v přírodě převládají D-sacharidy
mají větší množství chirálních uhlíků, o tom, jestli je látka D-sacharid, nebo L-sacharid, rozhodují substituenty u nejspodnějšího uhlíku ve vzorci

počet stereoizomerů (látek lišících se pouze prostorovým uspořádáním): 2n, kde n je počet chirálních uhlíků

Vzorce

Pentózy

Hexózy

Cyklická forma

poznámka: furan, pyran, poloacetaly: viz obrázek

poloacetalový hydroxyl říkáme skupině –OH v poloacetalu
cykllická forma vzniká reakcí skupiny –CO se skupinou OH na posledním (nejnižším) asymetrickém („ohvězdičkovaném“) uhlíku
vzniká:
vznik cyklické formy v glukóze (což je aldohexóza):

vznik cyklické formy v fruktóze (což je ketohexóza):

k zobrazování cyklických forem se používají Tollensovy vzorce
cyklická forma aldózy má poloacetalový hydroxyl na prvním uhlíku, cyklická forma ketózy na druhém
názvosloví:
α-D-glukopyranóza: forma D-glukózy, cyklus má pět uhlíků a kyslík (stejně jako pyran ⇒ pyranóza), poloacetalový hydroxyl je napravo (⇒ α)
β-D-fruktofuranóza: forma D-fruktózy, cyklus má čtyři uhlíky a kyslík (stejně jako furan ⇒ furanóza), poloacetalový hydroxyl je nalevo (β)

Vzorce

Haworthovy vzorce
cyklus se nakreslí v podobě pěti-/šestiúhelníku, v místech lomu čáry jsou uhlíky (s případnými vodíky dopočítanými do čtyř)
pravidla:

Chemické vlastnosti

Zástupci

pro přehled vzorců viz výše
D-ribóza
vyskytuje se v ribonukleových kyselinách (RNA)
2-deoxy-D-ribóza
je součástí deoxyribonukleových kyselin (DNA)
D-glukóza
významná
názvy: hroznový cukr, krevní cukr, dextróza
výskyt: ovoce, med, krev (normální koncentrace: 4 mmol/l)
hyperglykemie – nadbytek glukózy
hypoglykemie – nedostatek glukózy
glykolýza – enzymatické štěpení glukózy v organismu, hlavní zdroj energie
glukóza je pravotočivý cukr, vzniká při fotosyntéze
redukce: vzniká D-glucitol (sorbit) – cukerný alkohol
výroba: hydrolýza škrobu
užití: výroba:
D-fruktóza
názvy: ovocný cukr, levulóza
nejsladší cukr (o 30 % sladčí než běžný cukr)
levotočivá
výskyt: ovoce, med

Disacharidy

dvě monosacharidové jednotky spojené dohromady
C6H12O6 + C6H12O6 → (-H2O) C12H22O11
vznikají kondenzací dvou monosacharidových jednotek za odštěpení vody
vzniká glykosidová vazba

Vznik glykosidové vazby

reagují spolu dvě skupiny –OH, odštěpí se voda
vzniká dvěma způsoby:

Hydrolýza disacharidů

probíhá v kyselém prostředí nebo enzymaticky
vznikají základní monosacharidy

Zástupci

Sacharóza
řepný cukr, třtinový cukr, „normální cukr“
složení: D-glukóza + D-fruktóza, konkrétně α-D-glukopyranóza + β-D-fruktofuranóza

vzorec: C12H22O11; glykosidová vazba 1 → 2
výskyt: cukrová řepa, cukrová třtina
rozpustná ve vodě
neredukující cukr
je pravotočivá (je opticky aktivní, stáčí rovinu polarizovaného světla doprava)
zahříváním vzniká karamel, který se používá v potravinářství jako E150
hydrolýzou vzniká fruktóza a glukóza
Maltóza
sladový cukr
složení: 2 × D-glukóza, konkrétně 2 × α-D-glukopyranóza
redukující cukr
vzniká při hydrolýze škrobu (klíčení semen)
Laktóza
mléčný cukr
složení: D-glukóza + D-galaktóza (α-D-glukopyranóza + β-D-galaktopyranóza)
redukující cukr
výskyt: mateřské mléko savců

Polysacharidy

nC6H12O6 → (-H2O) (C6H10O5)n (polysacharid)
vznikají polykondenzací sacharidových jednotek za odštěpení vody, vzniká glykosidová vazba
jsou to makromolekulární látky
význam: zásobní látky (zásoba energie – škrob, glykogen), stavební látky (celulóza), fyziologické funkce (heparin)
poznámka: látky lišící se v poloze acetalového hydroxylu (např. α-D-glukopyranóza a β-D-glukopyranóza jsou anomery)

Škrob

složení:
Amylóza
nerozvětvený řetězec stočený do spirály

při reakci s jódem (jodškrobová reakce) vzniká modrá látka, při zahřátí se modrá ztrácí
Amylopektin
rozvětvený řetězec, jehož základní stavební jednotkou je α-D-glukopyranóza (stejně jako amylózy)
význam: zásobní polysacharid rostlin – brambor, obilnin, luštěnin, rýže
hydrolýza probíhá v kyselém prostředí nebo enzymaticky
hydrolýza: škrobdextríny (různě dlouhé štěpy) → maltózaglukóza
užití:

Glykogen

živočišný škrob
zásobní polysacharid živočichů – uchovává se ve svalech, játrech
hydrolýzou se odštěpuje glukóza ve formě β-D-glukóza-1-fosfátu
struktura: podobná, jako amylopektinu, ale více rozvětvená

Celulóza

složení: základní stavební jednotkou je D-glukóza, konkrétně β-D-glukopyranóza
nerozvětvené řetězce β-D-glukopyranózy spojené vodíkovými můstky
poznámka: srovnání se škrobem: obojí se skládá z D-glukózy, škrob z α-D-glukopyranózy, celulóza z β-D-glukopyranózy
výskyt:
nerozpustná ve vodě
rozpustná v ☉NaOH (roztrhnou se vodíkové můstky)
hydrolýzou vzniká nejprve disacharid celobióza, pak vzniká D-glukóza
užití: výroba papíru, buničiny, nitrátů celulózy (výbušniny), acetátů celulózy (acetátové hedvábí)

Heparin

snižuje srážlivost krve, rozpouští krevní sraženiny

Peptidy, bílkoviny a enzymy

Opakování: aminokyseliny

viz dřívější zápisek
definice: substituční derivát karboxylové kyseliny, kde substituentem je NH2
názvosloví: CH3–CHNH2–COOH: kyselina α-aminopropionová / kyselina 2-aminopropionová
amfoterita: jsou zároveň kyselinami (díky –COOH) i zásadami (díky –NH2)
amfion: molekula aminokyseliny, ve které má kyselina –COO místo –COOH a NH3+ místo NH2
amfionu můžeme navázat H+ (do COO) – tím získáme kyselejší látku – nebo naopak H+ odebrat (z NH3+)
izoelektrický bod: značí se pI, je to hodnota pH, při které jsou všechny molekuly aminokyseliny ve formě amfionu
peptidová vazba: vazba –C(=O)–NH–, spojuje dvě aminokyseliny
peptidová vazba vzniká, když –COOH z jedné aminokyseliny reaguje s NH2 z druhé kyseliny: R–COOH + NH2–R’ → (-H2O) R–CO–NH–R’

Proteinogenní aminokyseliny

20 (22) aminokyselin vyskytujících se v bílkovinách
vlastnosti:
názvosloví: triviální, nematurující z chemie mohou používat tabulku
glycin (Gly): CH2NH2–COOH, kyselina aminooctová
alanin (Ala): CH3–CHNH2–COOH, kyselina α-aminopropionová
fenylalanin (Phe): C6H5–CH3–CHNH2–COOH
histidin (His): kyselina propionová, na jejímž konci je imidazon (viz obrázek)

Peptidy

vznikají spojením nejméně dvou proteinogenních aminokyselin peptidovou vazbou (R–NH2 + COOH–R’ → (-H2O) R–NH–CO–R’)
Ala–Phe–His–Gly
dělení:

Bílkoviny

proteiny
makromolekulární látky
relativní molekulová hmotnost: 104–106
velmi rozmanité (v organismu kolem 50 000 různých bílkovin)
biologický význam:

Struktura

primární, sekundární, terciární a kvarterní
Primární struktura
pořadí aminokyselin v polypeptidovém řetězci
každá bílkovina má svou primární strukturu
primární struktura je zakódována v DNA
každá bílkovina je tvaru NH2–CHR1–CO–NH–CHR2–CO–NH–CHR3–…–COOH, kde R1, R2, … jsou jednotlivé zbytky aminokyselin
Sekundární struktura
geometrické uspořádání polypeptidického řetězce v prostoru (vodíkové můstky)
nejčastější jsou dvě sekundární struktury:
Terciární struktura
uspořádání sekundárních struktur do konečného tvaru molekuly
stabilizace terciární struktury:
tvary molekul:
Kvarterní struktura
vyskytuje se u bílkovin složených z více polypeptidových řetězců (u bílkovin, které nejsou spojeny pouze peptidovými vazbami)
jednotlivým polypeptidovým řetězcům říkáme podjednotky
př.: hemoglobin má čtyři podjednotky

Vlastnosti

Denaturace bílkovin
změna sekundární nebo terciární struktury bílkoviny (primární struktura se nemění), změní se tedy geometrické uspořádání
irreversibilní (nevratný) děj
nastává např. při vaření (vajíčka, masa)
mění se účinnost bílkoviny
faktory: teplota, radiace, působení kyselin a zásad, působení roztoků solí těžkých kovů
význam:
Skupenství
pevné látky
Barevná reakce bílkovin

Rozdělení bílkovin

Složené bílkoviny

Enzymy

jejich základem jsou bílkoviny
biokatalyzátory
enzymologie – věda zabývající se enzymy
funkce katalyzátoru: aby proběhla nějaká reakce, je potřeba dodat jistou aktivační energii; katalyzátory snižují potřebnou aktivační energii ⇒ zrychlují reakci; po reakci zůstávají nezměněny
mechanismus: E (enzym) + S (substrát – reaktant) → [ES] → E + P
složení:
reakční specifita: enzym je schopen katalyzovat jen určitý typ reakce určitého substrátu

Faktory ovlivňující aktivitu enzymu

aktivita enzymu – jak hodně enzymy ovlivňují rychlost reakce
Inhibitory
inhibice:

Názvosloví

Třídění enzymů podle reakční specifity

Nukleové kyseliny

(NA)
makromolekulární kyseliny obsažené v každé buňce
jsou nositeli genetické informace
výskyt:

Nukleotid

základní stavební jednotka
skládá se z dusíkaté báze (N), sacharidové jednotky (S), fosfátu (P):
PSN

Polynukleotidový řetězec

skládá se z dlouhého řetězce …–P–S–P–S–P–S–…, na S je vždy navázáno nějaké N
struktura DNA: dva polynukleotidové řetězce spojené vodíkovými můstky
P a S je vždy stejné (fosfát a jedna konkrétní monosacharidová jednotka), strukturu RNA/DNA určují báze (jejich pořadí atd.)
nukleosid: P–S (nukleotid je celé P–S–N)
mezi S a P je sterová vazba
mezi S a N je dfg vazba

DNA × RNA

Struktura

tvořeny polynukleotidovým řetězcem
struktura může být primární a sekundární

Struktura DNA

Struktura RNA

typy RNA:
na ribozomech se tvoří bílkoviny; je zde rRNA
aby mohly ribozomy vyrobit bílkovinu, potřebují vědět, jak vypadá (jak jdou za sebou jednotlivé aminokyseliny), tuto informaci z jádra přenese mRNA
k výrobě bílkoviny jsou ale potřeba i samotné aminokyseliny, ty do ribozomu přenesou tRNA

Nukleotidy

Volné nukleotidy

výskyt:

Proteosyntéza

tvorba bílkovin

Replikace DNA

proces, při kterém z jedné molekuly DNA vznikají dvě identické molekuly DNA
komplementarita: T–A, C–G
mateřská DNA se rozvine (štěpí se vodíkové můstky; DNA se rozvine na dvě části)
napojí se komplementární volné nukleotidy (nukleotid s T k nukleotidu s A, G k C atd.)
volné nukleotidy se spojí

Transkripce

přepis genetické informace z DNA na mRNA
komplementarita DNA→RNA: T→A, C→G, A→U, G→C
rozvine se řetězec DNA
doplní se komplementární nukleotidy (nukleotidy RNA – jiná sacharidová jednotka, jiná dusíkatá báze)
volné nukleotidy se spojí, dojde k uvolnění molekul mRNA
mRNA prochází stěnou jádra do cytoplazmy

Translace

proces tvorby bílkoviny na základě mRNA na ribozomech
komplementarita RNA–RNA: U–A, C–G
kodon – trojice bází, tou je kódována jedna aminokyselina
každá aminokyselina má svou unikátní tRNA, na ní je antikodon – trojice bází komplementární ke kodonu
tRNA se naváže i s aminokyselinou
aminokyseliny se spojí, bílkovina se uvolní