Biochemie
Lipidy
definice: estery alkoholu a vyšších mastných kyselin (VMK)
VMK:
- nasycené: kyselina palmitová (C15H31COOH), kyselina stearová (C17H35COOH), …
- nenasycené: kyselina olejová (C17H33COOH), kyselina linolová (C17H31COOH), …
vlastnosti:
- hydrofobní (odpuzují vodu) – příčina: dlouhé nepolární uhlíkaté řetězce
- rozpustné v organických rozpouštědlech
biologický význam:
- rozpouští vitaminy A, D, E, K
- zdroj energie
- zásoba energie (tuková tkáň)
- ochranná funkce: tepelná, mechanická
- stavební funkce: buněčné membrány
rozdělení:
- jednoduché lipidy: acylglyceroly (tuky, oleje), vosky
- složen lipidy: fosfolipidy, glykolipidy, lipoproteiny
jodové číslo: charakterizuje nenasycenost, udává množství jodu v gramech, které se váže na 100 g tuku
jodová čísla:
kyselina máselná: 3
kyselina laurová: 3
kyselina myristová: 9
kyselina palmitová: 24
kyselina stearová: 13
kyselina olejová: 30
kyselina linolová: 2
kyselina linolenová: 1
Jednoduché lipidy
Acylglyceroly
estery glycerolu a vyšších mastných kyselin
rozdělení:
- podle počtu esterických vazeb: monoacylglyceroly, diacylglyceroly, triacylglyceroly
- podle navázané VMK: jednoduché (stejné kyseliny), smíšené (různé kyseliny)
tuky × oleje:
- tuky: acylglyceroly s převahou nasycených VMK
pevné skupenství
živočišný původ
např. máslo, sádlo
- oleje: acylglyceroly s převahou nenasycených VMK
kapalné skupenství
rostlinný původ
např. lněný, slunečnicvý, olivový olej
Chemické vlastnosti
- hydrolýza: rozklad vodou
- v kyselém prostředí: opak esterifikace
acylglycerol + H2O → (H+) glycerol + VMK
- v zásaditém prostředí: zmýdelnění
acylglycerol + ☉NaOH → glycerol + sůl VMK (mýdlo)
mýdlo – sodná nebo draselná sůl VMK
- žluknutí: rozklad způsobený kyslíkem, vlhkostí, mikroorganismy, teplem
vzniká nepříjemný zápach
probíhá oxidační štěpení, při kterém vznikají aldehydy, ketony a nižší karboxylové kyseliny (ty způsobují zápach)
poznámka: přepalování tuků – dehydratací glycerolu vzniká akrolein (propenal – CH2=CH–CHO), ten zapáchá a je toxický
- ztužování tuků: olej (kapalný) → tuk (pevný)
olej (sloučeninu, kde převažují nenasycené acyly) nasytíme vodíky, vznikne nám tuk (sloučenina, kde převažují nasycené acyly)
katalytická hydrogenace (reakce s vodíkem za pomoci katalyzátoru) za vysoké teploty a tlaku, jako katalyzátor se nejčastějí používá niklový prášek
Mýdla
sodné nebo draselné soli vyšších mastných kyselin
palmitan sodný: C15H31COONa
stearan draselný: C17H35COOK
vznik: hydrolýzou acylglycerolu v zásaditém prostředí
Vlastnosti
- rozpustnost:
rozpouští se ve vodě, která není tvrdá
tvrdost vody způsobují vápenaté a hořečnaté kationty
v tvrdé vodě mýdlo reaguje s těmito kationty, vzniká sraženina
C17H35COONa → (Ca2+) (C17H35COO)2Ca (sraženina)
- zásaditost:
ve vodě dochází k hydrolýze
C17H35COONa + H–OHsrC17H35COOH (slabá kyselina) + NaOH (silná zásada)
NaOH je silný hydroxid (téměř zcela se disociuje na Na+ a OH− – ionty OH− způsobují zásaditost), „přebije“ slabou kyselost C17H35COOH
- čistící účinek:
detergenty – látky s čistícím a pracím účinkem
mýdla jsou iontové sloučeniny, disociují se na R–COO− a Na+
R–COO− má dvě části:
- hydrofóbní – celý dlouhý řetězec, který je nepolární, tudíž odpuzuje vodu
- hydrofilní – COO−, je polární a vodu přitahuje
nečistota samotná je nerozpustná ve vodě (kvůli povrchovému napětí vody)
molekuly R–COO− nečistotu obklopí – natočí se hydrofóbní částí k ní a hydrofilní částí k okolí (vodě)
nečistota je absorbována do micely („sněhové koule“ z molekul R–COO−), ta se jako celek dobře rozptýlí ve vodním prostředí
Výroba mýdla
metody:
Klasická metoda
princip: hydrolýza tuků v zásaditém prostředí
suroviny: tuk, hydroxid sodný / hydroxid draselný, chlorid sodný
tuk +
hydroxid → (t, zmýdelnění)
mýdlový klih (glycerol + mýdlo)
mýdlový klih → (vysolování (NaCl))
mýdlo (horní vrstva) +
spodní louh (hydroxid, glycerol, NaCl)
NaCl je lépe rozpustný ve vodě než mýdlo
Moderní metoda
nevzniká mýdlový klih
tuk → (přehřátá vodní pára (t > 100 °C))
glycerol +
VMK (ve vodě nerozpustné)
VMK → (neutralizace (NaOH, KOH, Na
2CO
3))
mýdlo
Vosky
definice: estery VMK a vyšších jednsytných alkoholů
zdroj: rostlinného původu (ochranná vrstva listů a plodů), živočišného původu (včelí vosk)
nepodléhají hydrolýze
užití: kosmetický průmysl, farmaceutický průmysl
Složené lipidy
- fosfolipidy
- glykolipidy
- lipoproteiny
VMK +
alkohol +
další složka
Fosfolipidy
další složka: kyselina fosforečná
alkohol: glycerol, sfingosin
význam: stavební složka biomembrán (fosfolipidová dvojvrstva)
Lecitiny
nejdůležitější skupina fosfolipidů
na glycerol jsou navázány dvě VMK a jedno –
kyselina fosforená–
cholin
cholin je dusíkatý alkohol
Glykolipidy
další složka: cukr (sacharid)
Lipoproteiny
další složka: bílkovina (protein)
Sacharidy
uhlohydráty, glycidy
dělění dle funkční skupiny:
- aldóza (polyhydroxyaldehydy): několik skupin –OH a jedna –CHO
- ketóza (polyhydroxyketony): několik skupin –OH a jedna –CO–
rozdělení dle počtu monosacharidových jednotek:
- monosacharidy: mají 1 monosacharidovou jednotku (aldózu, nebo ketózu), a to triózu, tetrózu, pentózu, nebo hexózu (tyto názvy odlišují, z kolika uhlíků se monosacharidová jednotka skládá)
- oligosacharidy: mají 2–10 monosacharidových jednotek
disacharidy, trisacharidy, …
- polysacharidy: mají více než 10 monosacharidových jednotek, makromolekulární látky
monosacharadiy a oligosacharidy jsou cukry, jsou rozpustné ve vodě a sladké
význam:
- zdroj energie (glukóza)
- zásoba energie (škrob (rostliny), glykogen (člověk))
- stavební látky (celulóza)
- jsou obsaženy v nukleových kyselinách
- průmyslové suroviny
- specifické funkce
Monosacharidy
v přírodě převládají
D-sacharidy
mají větší množství chirálních uhlíků, o tom, jestli je látka D-sacharid, nebo L-sacharid, rozhodují substituenty u nejspodnějšího uhlíku ve vzorci
počet stereoizomerů (látek lišících se pouze prostorovým uspořádáním): 2
n, kde n je počet chirálních uhlíků
Vzorce
Pentózy
Hexózy
Cyklická forma
poznámka: furan, pyran, poloacetaly: viz obrázek
poloacetalový hydroxyl říkáme skupině –OH v poloacetalu
cykllická forma vzniká reakcí skupiny –CO se skupinou OH na posledním (nejnižším) asymetrickém („ohvězdičkovaném“) uhlíku
vzniká:
- nový asymetrický uhlík (ten z –CO)
- poloacetalová vazba
- poloacetalový hydroxyl (z –C=O se (mimo jiné) stává –COH)
vznik cyklické formy v glukóze (což je aldohexóza):
vznik cyklické formy v fruktóze (což je ketohexóza):
k zobrazování cyklických forem se používají Tollensovy vzorce
cyklická forma aldózy má poloacetalový hydroxyl na prvním uhlíku, cyklická forma ketózy na druhém
názvosloví:
α-D-glukopyranóza: forma D-glukózy, cyklus má pět uhlíků a kyslík (stejně jako pyran ⇒ pyranóza), poloacetalový hydroxyl je napravo (⇒ α)
β-D-fruktofuranóza: forma D-fruktózy, cyklus má čtyři uhlíky a kyslík (stejně jako furan ⇒ furanóza), poloacetalový hydroxyl je nalevo (β)
Vzorce
- Fischerovy vzorce: lineární: viz optická izomerie
- Tollensovy vzorce: cyklické: viz výše (cyklické formy)
- Haworthovy vzorce: cyklické
Haworthovy vzorce
cyklus se nakreslí v podobě pěti-/šestiúhelníku, v místech lomu čáry jsou uhlíky (s případnými vodíky dopočítanými do čtyř)
pravidla:
- skupiny ležící vpravo v Tollensově vzorci se píší pod rovinu cyklu
- uhlík, který není součástí cyklu se píše nad rovinu cyklu
Chemické vlastnosti
- aldózy: reakce na skupině –CHO:
pokud ignorujeme prostorové uspořádání, můžeme např. libovolnou aldohexózu psát jako CHO–(CHOH)4–CH2OH
- reakce na poloacetalovém hydroxylu:
- reakce s alkoholem:
monosacharid + alkohol → glykosid
vodík v poloacetalovém hydroxylu je nahrazen uhlovodíkovým zbytkem alkoholu
reakce α-D-glukopyranózy s methanolem:
glykosidy jsou tedy deriváty sacharidů
- esterifikace H3PO4:
podobné, vodík v poloacetalovém hydroxylu je nahrazen H2PO3
esterifikace α-D-glukopyranózy
- reakce s Fehlingovým činidlem:
Fehlingovo činidlo: skládá se ze dvou roztoků:
- ☉CuSO4 (modrá skalice)
- roztok vinanu draselno-sodného a hydroxidu sodného
tyto dva roztoky se bezprostředně před pokusem smíchají v poměru 1 : 1, výsledná směs má modrou barvu
pokus: monosacharid + Fehlingovo činidlo (modrá) → oranžová
princip: Cu2+ (modrá) → (redukce monosacharidem) Cu2O
monosacharid je redukčním činidlem, o takových sacharidech říkáme, že jsou to redukující cukry
podmínka: přítomnost poloacetalového hydroxylu
- reakce s Tollensovým činidlem:
Tollensovo činidlo se skládá ze dvou roztoků:
- roztok dusičnanu stříbrného
- roztok hydroxidu sodného
tyto roztoky se bezprostředně před pokusem smíchají v poměru 1 : 1
pokus: monosacharid + Tollensovo činidlo (bezbarvé) → stříbrné zrcátko
princip: Ag+ → (redukce monosacharidem) Ag
Zástupci
pro přehled vzorců viz výše
D-ribóza
vyskytuje se v ribonukleových kyselinách (RNA)
2-deoxy-D-ribóza
je součástí deoxyribonukleových kyselin (DNA)
D-glukóza
významná
názvy: hroznový cukr, krevní cukr, dextróza
výskyt: ovoce, med, krev (normální koncentrace: 4 mmol/l)
hyperglykemie – nadbytek glukózy
hypoglykemie – nedostatek glukózy
glykolýza – enzymatické štěpení glukózy v organismu, hlavní zdroj energie
glukóza je pravotočivý cukr, vzniká při fotosyntéze
redukce: vzniká D-glucitol (sorbit) – cukerný alkohol
výroba: hydrolýza škrobu
užití: výroba:
- ethanolu (C6H12O6 → (kvasinky) 2C2H5OH + 2CO2)
- kyseliny citronové
- antibiotik
- sorbitu
- vitaminu C
D-fruktóza
názvy: ovocný cukr, levulóza
nejsladší cukr (o 30 % sladčí než běžný cukr)
levotočivá
výskyt: ovoce, med
Disacharidy
dvě monosacharidové jednotky spojené dohromady
C
6H
12O
6 + C
6H
12O
6 → (-H
2O) C
12H
22O
11
vznikají kondenzací dvou monosacharidových jednotek za odštěpení vody
vzniká
glykosidová vazba
Vznik glykosidové vazby
reagují spolu dvě skupiny –OH, odštěpí se voda
vzniká dvěma způsoby:
- reakce dvou poloacetalových hydroxylů:
vzniká neredukující cukr (oba poloacetalové hydroxyly spolu zreagovaly, žádný další nezbyl, neprobíhá tedy reakce s Fehlingovým činidlem)
α-D-glukopyranóza +
β-D-fruktofuranóza →
sacharóza
- reakce poloacetalového a nepoloacetolavého hydroxylu: (tj. reakce poloacetalového hydroxylu s nějakým jiným hydroxylem (–OH), který poloacetalový není)
vzniká redukující cukr (jeden poloacetalový hydroxyl zbyl a může tedy reagovat s Fehlingovým činidlem)
α-D-glukopyranóza +
α-D-glukopyranóza
Hydrolýza disacharidů
probíhá v kyselém prostředí nebo enzymaticky
vznikají základní monosacharidy
Zástupci
Sacharóza
řepný cukr, třtinový cukr, „normální cukr“
složení:
D-glukóza +
D-fruktóza, konkrétně
α-D-glukopyranóza +
β-D-fruktofuranóza
vzorec: C
12H
22O
11; glykosidová vazba 1 → 2
výskyt: cukrová řepa, cukrová třtina
rozpustná ve vodě
neredukující cukr
je pravotočivá (je opticky aktivní, stáčí rovinu polarizovaného světla doprava)
zahříváním vzniká
karamel, který se používá v potravinářství jako E150
hydrolýzou vzniká fruktóza a glukóza
Maltóza
sladový cukr
složení: 2 ×
D-glukóza, konkrétně 2 ×
α-D-glukopyranóza
redukující cukr
vzniká při hydrolýze škrobu (klíčení semen)
Laktóza
mléčný cukr
složení:
D-glukóza +
D-galaktóza (
α-D-glukopyranóza +
β-D-galaktopyranóza)
redukující cukr
výskyt: mateřské mléko savců
Polysacharidy
nC
6H
12O
6 → (-H
2O) (C
6H
10O
5)n (polysacharid)
vznikají polykondenzací sacharidových jednotek za odštěpení vody, vzniká glykosidová vazba
jsou to makromolekulární látky
význam: zásobní látky (zásoba energie – škrob, glykogen), stavební látky (celulóza), fyziologické funkce (heparin)
poznámka: látky lišící se v poloze acetalového hydroxylu (např. α-D-glukopyranóza a β-D-glukopyranóza jsou anomery)
Škrob
složení:
- amylóza (20 %)
- amylopektin (80 %)
Amylóza
nerozvětvený řetězec stočený do spirály
při reakci s jódem (jodškrobová reakce) vzniká modrá látka, při zahřátí se modrá ztrácí
Amylopektin
rozvětvený řetězec, jehož základní stavební jednotkou je α-D-glukopyranóza (stejně jako amylózy)
význam: zásobní polysacharid rostlin – brambor, obilnin, luštěnin, rýže
hydrolýza probíhá v kyselém prostředí nebo enzymaticky
hydrolýza:
škrob →
dextríny (různě dlouhé štěpy) →
maltóza →
glukóza
užití:
- výroba dextrínů (lepidel)
- výroba glukózy
- základní složka potravy
- výroba ethanolu
Glykogen
živočišný škrob
zásobní polysacharid živočichů – uchovává se ve svalech, játrech
hydrolýzou se odštěpuje glukóza ve formě β-D-glukóza-1-fosfátu
struktura: podobná, jako amylopektinu, ale více rozvětvená
Celulóza
složení: základní stavební jednotkou je D-glukóza, konkrétně β-D-glukopyranóza
nerozvětvené řetězce β-D-glukopyranózy spojené vodíkovými můstky
poznámka: srovnání se škrobem: obojí se skládá z D-glukózy, škrob z
α-D-glukopyranózy, celulóza z
β-D-glukopyranózy
výskyt:
- hlavní stavební látka buněčných stěn vyšších rostlin (dřevo obsahuje ca 50 % celulózy)
- buničina – surová celulóza získávaná ze dřeva (vzhledem a konzistencí podobná vatě)
- bavlna – téměř čistá celulóza
nerozpustná ve vodě
rozpustná v ☉NaOH (roztrhnou se vodíkové můstky)
hydrolýzou vzniká nejprve disacharid celobióza, pak vzniká D-glukóza
užití: výroba papíru, buničiny, nitrátů celulózy (výbušniny), acetátů celulózy (acetátové hedvábí)
Heparin
snižuje srážlivost krve, rozpouští krevní sraženiny
Peptidy, bílkoviny a enzymy
Opakování: aminokyseliny
viz
dřívější zápisek
definice: substituční derivát karboxylové kyseliny, kde substituentem je NH
2
názvosloví: CH3–CHNH2–COOH: kyselina α-aminopropionová / kyselina 2-aminopropionová
amfoterita: jsou zároveň kyselinami (díky –COOH) i zásadami (díky –NH
2)
amfion: molekula aminokyseliny, ve které má kyselina –COO
− místo –COOH a NH
3+ místo NH
2
amfionu můžeme navázat H
+ (do COO
−) – tím získáme kyselejší látku – nebo naopak H
+ odebrat (z NH
3+)
izoelektrický bod: značí se pI, je to hodnota pH, při které jsou všechny molekuly aminokyseliny ve formě amfionu
peptidová vazba: vazba –C(=O)–NH–, spojuje dvě aminokyseliny
peptidová vazba vzniká, když –COOH z jedné aminokyseliny reaguje s NH
2 z druhé kyseliny: R–COOH + NH
2–R’ → (-H
2O) R–CO–NH–R’
Proteinogenní aminokyseliny
20 (22) aminokyselin vyskytujících se v bílkovinách
vlastnosti:
- obecný vzorec: R–CHNH2–COOH
všechny proteinogenní aminokyseliny jsou α-aminokyselinami
typicky se proteinogenní aminokyseliny kreslí tak, že do řádku nakreslíme NH2–CH–COOH, uhlovodíkový zbytek R nakreslíme dolů
- opticky aktivní: všechny aminokyseliny mají chirální uhlík – výjimkou je glycin
- L-konfigurace: všechny aminokyseliny jsou L-formami
názvosloví: triviální, nematurující z chemie mohou používat tabulku
glycin (Gly): CH
2NH
2–COOH, kyselina aminooctová
alanin (Ala): CH
3–CHNH
2–COOH, kyselina α-aminopropionová
fenylalanin (Phe): C
6H
5–CH
3–CHNH
2–COOH
histidin (His): kyselina propionová, na jejímž konci je imidazon (viz obrázek)
Peptidy
vznikají spojením nejméně dvou proteinogenních aminokyselin
peptidovou vazbou (R–NH
2 + COOH–R’ → (-H
2O) R–NH–CO–R’)
Ala–Phe–His–Gly
dělení:
- oligopeptidy: z dvou až deseti aminokyselin
- polypeptidy: z deseti až sta aminokyselin
- bílkoviny: sto až více aminokyselin
Bílkoviny
proteiny
makromolekulární látky
relativní molekulová hmotnost: 10
4–10
6
velmi rozmanité (v organismu kolem 50 000 různých bílkovin)
biologický význam:
- stavební látky buněk a tkání
- zásoba energie (organismus z bílkovin čerpá energii až v případě nouze – extrémní hladovění)
- hormony
- katalyzátory biochemických reakcí – enzymy
- protilátky
- specifické funkce (např. hemoglobin: přenášení kyslíku)
Struktura
primární, sekundární, terciární a kvarterní
Primární struktura
pořadí aminokyselin v polypeptidovém řetězci
každá bílkovina má svou primární strukturu
primární struktura je zakódována v DNA
každá bílkovina je tvaru NH
2–CHR
1–CO–NH–CHR
2–CO–NH–CHR
3–…–COOH, kde R
1, R
2, … jsou jednotlivé zbytky aminokyselin
Sekundární struktura
geometrické uspořádání polypeptidického řetězce v prostoru (vodíkové můstky)
nejčastější jsou dvě sekundární struktury:
- α-helix: řetězec je uspořádán do spirály, mezi vrstvami spirály jsou vodíkové můstky –CO … HN–
- β-struktura: skládaný list
Terciární struktura
uspořádání sekundárních struktur do konečného
tvaru molekuly
stabilizace terciární struktury:
- pomocí vodíkových můstků: –C=O … HN–
- pomocí disulfidických můstků: dostanou se k sobě –CH2–SH a –CH2–SH, odštěpí se vodíky, vznikne –CH2–S–S–CH2–
- pomocí iontové vazby: dostanou se k sobě např. COO− a NH3+
- van der Waalsova síla: působí mezi nepolárními molekulami
tvary molekul:
- fibrilární (vláknitý) ⇒ fibrilární bílkoviny (skleroproteiny)
nerozpustné ve vodě
odolné vůči kyselinám a zásadám
mají stavební funkci
zástupci: keratin (kůže, vlasy, nehty), kolagen (kůže, pojivové tkáně – kosti, šlachy), elastin (tepny)
- globulární (kulovitý) ⇒ globulární bílkoviny (sferoproteiny)
rozpustné ve vodě nebo roztocích solí
zástupci: albuminy, globulíny, histony (v buněčném jádře)
Kvarterní struktura
vyskytuje se u bílkovin složených z více polypeptidových řetězců (u bílkovin, které nejsou spojeny pouze peptidovými vazbami)
jednotlivým polypeptidovým řetězcům říkáme
podjednotky
př.: hemoglobin má čtyři podjednotky
Vlastnosti
Denaturace bílkovin
změna sekundární nebo terciární struktury bílkoviny (primární struktura se nemění), změní se tedy geometrické uspořádání
irreversibilní (nevratný) děj
nastává např. při vaření (vajíčka, masa)
mění se účinnost bílkoviny
faktory: teplota, radiace, působení kyselin a zásad, působení roztoků solí těžkých kovů
význam:
- negativní: změna účinků bílkoviny
- pozitivní: úprava pokrmů, sterilizace (ničení choroboplodných zárodků)
Skupenství
pevné látky
Barevná reakce bílkovin
- xanthoproteinová reakce:
bílkovina + koncentrované HNO3 → žlutá
- biuretová reakce:
zásaditý roztok bílkoviny + CuSO4 → fialová
Rozdělení bílkovin
- jednoduché: obsahují pouze aminokyseliny
- složené: kromě aminokyselin obsahují nebílkovinnou složku, tzv. prostetickou skupinu
Složené bílkoviny
- lipoproteiny: prostetickou skupinou je lipid
stavební složka buněčných membrán
- glykoproteiny: prostetickou skupinou je oligosacharid
tvoří mezibuněčnou hmotu pojivových tkání, chrání žaludeční sliznici, tvoří zevní obal buňky, tvoří základ slin
- fosfoproteiny: prostetickou skupinou je kyselina fosforečná
výskyt: mléko, vaječný bílek
jsou zdrojem fosforu pro tvorbu nukleových kyselin
- metaloproteiny: prostetickou skupinou je kov
transferin – přenáší železo
- chromoproteiny: prostetickou skupinou je barevná složka, např. chlorofyl, hemoglobin, myoglobin
- nukleoproteiny: prostetickou skupinou je nukleová kyselina
materiální podstata jednodušších organismů
Enzymy
jejich základem jsou bílkoviny
biokatalyzátory
enzymologie – věda zabývající se enzymy
funkce katalyzátoru: aby proběhla nějaká reakce, je potřeba dodat jistou
aktivační energii; katalyzátory snižují potřebnou aktivační energii ⇒ zrychlují reakci; po reakci zůstávají nezměněny
mechanismus: E (enzym) + S (substrát – reaktant) → [ES] → E + P
složení:
- bílkovinná část: apoenzym
obsahuje aktivní centrum – místo, kam se naváže substrát
toto centrum musí mít stejný tvar jako substrát
substrátová specifita – enzym je schopen vázat pouze substráty určitého tvaru (zámek a klíč) – záleží i na tom, jestli je substrát D- nebo L-stereoizomer
- nebílkovinná část: kofaktor
kofaktor může být dvojího typu:
- prostetická skupina – je kovalentní vazbou pevně vázaná na apoenzym
- koenzym – na koenzym je vázán slabě, snadno se štěpí
přenáší skupiny atomů mezi substráty
reakční specifita: enzym je schopen katalyzovat jen určitý typ reakce určitého substrátu
Faktory ovlivňující aktivitu enzymu
aktivita enzymu – jak hodně enzymy ovlivňují rychlost reakce
Inhibitory
inhibice:
- irreversibilní (nevratná)
- reversibilní:
- kompetitivní: inhibitor má podobný tvar jako substrát, může se tedy také navázat na aktivní centrum
inhibitor a substrát tedy spolu „soupeří“ o aktivní centra
- nekompetitivní: inhibitor se váže mimo aktivní centrum ⇒ změna tvaru aktivního centra
Názvosloví
Třídění enzymů podle reakční specifity
- oxidoreduktázy: katalyzují redoxní reakce (přenos elektronů vodíku nebo kyslíku)
dehydrogenázy (odebírají vodík)
oxidázy
nejznámější koenzymy oxidoreduktáz: NAD+, FAD, FMN
- transferázy: přenášejí (transportují) skupiny atomů mezi látkami
karboxytransferáza – přenáší skupinu COOH
aminotransferáza – přenáší skupinu NH2
methyltransferáza – přenáší skupinu CH3
- hydrolázy: katalyzují hydrolytycké štěpení vazeb (za účasti vody)
lipázy – štěpení tuků na glycerol a mastné kyseliny
proteázy – štěpení proteinů na aminokyseliny
- lyázy: katalyzují nehydrolytycké štěpení vazeb
dekarboxyláza
- izomerázy: katalyzují změny uvnitř jedné molekuly (tvorba izomerů – látek se stejným molekulovým vzorcem, ale jinou strukturou)
cis-trans-izomeráza
- ligázy: katalyzují vznik složitějších sloučenin z jednodušších za účasti ATP
ATP (adenozintrifosfát) – zásobárna energie
Nukleové kyseliny
(NA)
makromolekulární kyseliny obsažené v každé buňce
jsou nositeli genetické informace
- DNA – deoxyribonukleové kyseliny
- RNA – ribonukleové kyseliny
výskyt:
- DNA: v jádru buňky a v mitochondriích
- RNA: v citoplazmě a ribozomech
Nukleotid
základní stavební jednotka
skládá se z dusíkaté báze (N), sacharidové jednotky (S), fosfátu (P):
P–
S–
N
- dusíkatá báze:
jsou pyrimidinové a purinové
- pyrimidinové báze: uracil (U), thymin (T), citosin (C)
- purinové báze: adenin (A), guanin (G)
v DNA se vyskytují T, C, A, G
v RNA se vyskytují U, C, A, G
- pentóza:
v DNA: 2-deoxy-D-ribóza
v RNA: D-ribóza
- fosfát: H3PO4
Polynukleotidový řetězec
skládá se z dlouhého řetězce …–P–S–P–S–P–S–…, na S je vždy navázáno nějaké N
struktura DNA: dva polynukleotidové řetězce spojené vodíkovými můstky
P a S je vždy stejné (fosfát a jedna konkrétní monosacharidová jednotka), strukturu RNA/DNA určují báze (jejich pořadí atd.)
nukleosid: P–S (nukleo
tid je celé P–S–N)
mezi S a P je sterová vazba
mezi S a N je dfg vazba
DNA × RNA
- dusíkatá báze:
DNA: T, C, A, G
RNA: U, C, A, G
- sacharidová jednotka:
DNA: 2-deoxy-D-ribóza
RNA: D-ribóza
- fosfát:
DNA i RNA: H3PO4
Struktura
tvořeny polynukleotidovým řetězcem
struktura může být primární a sekundární
Struktura DNA
- primární: základ tvoří polynukleotidový řetězec: …–P–S–P–S–P–S–…, kde P je H3PO4, S je 2-deoxy-D-ribóza
na každé S je navázána jedna ze čtyř bází: C, A, T, G
primární struktura – pořadí nukleotidů (bází) v polynukleotidovém řetězci
tímto pořadím je dána genetická informace
- sekundární: geometrické uspořádání polynukleotidového řetězce v prostoru
dva spojené polynukleotidové řetězce jsou stočené do dvojšroubovice (double helix)
párování bází (C, T, A, G): páruje se vždy T s A a C s G
mezi T a A jsou dva vodíkové můstky, mezi C a G jsou tři vodíkové můstky
T s A (podobně C s G) jsou tedy komplementární báze
Struktura RNA
- primární: pořadí nukleotidů (bází) v polynukleotidovém řetězci
základem je opět řetězec …–P–S–P–S–P–…, kde P je H3PO4, S je D-ribóza
na každé S je navázána jedna ze čtyř bází: U, C, A, G
- sekundární: geometrické uspořádání polynukleotidového řetězce v prostoru
jednovláknitá struktura se zdvojenými úseky
typy RNA:
- rRNA: ribozomální RNA
vyskytuje se v ribozomech
- mRNA: mediátorová (messenger) RNA
přenáší genetickou informaci z jádra buňky na ribozomy, kde probíhá proteosyntéza (tvorba bílkovin)
genetická informace v jádře zůstane, mRNA informaci „kopíruje“
- tRNA: transferová RNA
přenáší aminokyseliny na ribozomy, kde probíhá proteosyntéza
každá aminokyselina má svoji tRNA
na ribozomech se tvoří bílkoviny; je zde rRNA
aby mohly ribozomy vyrobit bílkovinu, potřebují vědět, jak vypadá (jak jdou za sebou jednotlivé aminokyseliny), tuto informaci z jádra přenese mRNA
k výrobě bílkoviny jsou ale potřeba i samotné aminokyseliny, ty do ribozomu přenesou tRNA
Nukleotidy
- v nukleových kyselinách: viz výše
- volné
Volné nukleotidy
výskyt:
- polyfosfáty: např. ATP (adenozintrifosfát)
struktura ATP: P~P~P–R–A, kde A je adenin, R je ribóza, P jsou fosfáty vázané makroergickými vazbami (~)
makroergické vazby – vazby udržující velké množství energie
- cyklické nukleotidy: cAMP (cyklický adenozinmonofosfát)
- nukleotidové koenzymy:
NAD+, FAD, FMN
Proteosyntéza
tvorba bílkovin
Replikace DNA
proces, při kterém z jedné molekuly DNA vznikají dvě identické molekuly DNA
komplementarita: T–A, C–G
mateřská DNA se rozvine (štěpí se vodíkové můstky; DNA se rozvine na dvě části)
napojí se komplementární volné nukleotidy (nukleotid s T k nukleotidu s A, G k C atd.)
volné nukleotidy se spojí
Transkripce
přepis genetické informace z DNA na mRNA
komplementarita DNA→RNA: T→A, C→G, A→U, G→C
rozvine se řetězec DNA
doplní se komplementární nukleotidy (nukleotidy RNA – jiná sacharidová jednotka, jiná dusíkatá báze)
volné nukleotidy se spojí, dojde k uvolnění molekul mRNA
mRNA prochází stěnou jádra do cytoplazmy
Translace
proces tvorby bílkoviny na základě mRNA na ribozomech
komplementarita RNA–RNA: U–A, C–G
kodon – trojice bází, tou je kódována jedna aminokyselina
každá aminokyselina má svou unikátní tRNA, na ní je
antikodon – trojice bází komplementární ke kodonu
tRNA se naváže i s aminokyselinou
aminokyseliny se spojí, bílkovina se uvolní