Trávicí soustava

ústa a konečník pochází z ektodermu
zbytek trávicí soustavy (hltan, jícen, žaludek, střevo) vznikl z entodermu
funkce: zisk zdrojů stavebních látek a energie, látky se vstřebávají do krve a rozvádějí po těle, vylučování nestravitelných zbytků
složení potravy: zivočišná, rostlinná
sacharidy, tuky, bílkoviny, vitaminy, minerální látky, voda
mimobuněčné trávení
travicí soustava je tvořena orgány a žlázami
celá trávicí trubice je tvořena z hladkých svalů, obsahuje vazivo a sliznice

Dutina ústní

ohraničena tvrdým a měkkým patrem, tvářemi a rty
rty – tvoří vstup do dutiny ústní (kruhový svěrač – příčně pruhovaná svalovina), účastní se vzniku řeči; mimika
tváře – kůže, svaly (příčně pruhované, např. žvýkací); vazivo a tuk, sliznice
slinné žlázy – 3 párové (podjazykové, podčelistní, příušní) + malé slinné žlázy
vytvoříme ca 1,5 l slin denně
složení slin: voda (99 %), soli (1 %), bílkoviny (mucin), ptyalin, lysozym
mucin reaguje s vodou a tvoří hlen – ochranná funkce, lepší sklouzávání potravy
ptyalin – enzym štěpíci škrob na jednodušší cukry; patří mezi amylázní enzymy
lysozym – čištění a desinfekce
zuby – uloženy v zubní jamce v čelisti, upevněny ozubicí – vazivem
typy zubů: řezáky, špičáky, třenové zuby, stoličky
rozmístění zubů je v ústní dutině symetrické – nahoře i dole máme pod sebou stejné zuby, stejně tak vlevo a vpravo
mléčný chrup – vyvíjí se kolem 6. měsíce věku, 20 zubů: 4 × 2 řezáky, 4 × 1 špičák, žádné třenové zuby, 4 × 2 stoličky (4 × (2 + 1 + 0 + 2))
trvalý chrup – kolem 6 let věku, 32 zubů – 4 × (2 + 1 + 2 + 3))

korunka – viditelná část zubu vyčnívající z dásně, na povrchu je tvrdá sklovina; kořen – část vnořená v dásni; krček – předěl mezi korunkou a kořenem
sklovina se svou tvrdostí vyrovnává kosti
pod sklovinou je zubovina, vnitřek zubu tvoří zubní dřeň
v zubní dřeni jsou cévy a nervy
zuby jsou zakotveny v alveolách, každý zub je upevněm ozubicí – vazivem
zuby jsou umístěny v čelistních obloucích
chyby v zubním skusu – předkus, zákus, nůžkovitý skus
jazyk – nejnamáhanější sval v celém těle
je tvořen příčně pruhovaným svalstvem; svaly jazyka jsou v neustálém napětí
žvýkání a polykání sousta, sání, umožňuje řeč
velká hmatová a teplotní citlivost
chuťový orgán – jsou na něm chuťové pohárky – sladká, slaná, kyselá, hořká chuť
měkké patro – uzavírá nosohltan při polykání a dutinu ústní při dýchání
2 řasy, uprostřed čípek
patrové mandle
tvrdé patro – kostěný podklad, sliznice
u zubů tvrdé patro přechází v dáseň

Hltan

funkce: polykání – podráždění kořene jazyka ⇒ informace do mozku
v bezvědomí polykací reflex nefunguje
nosohltan – spojnice dutiny ústní a nosní
z hltanu vede Eustachova trubice do středního ucha – vyrovnání tlaku
krční mandle – v horní části hltanu, po odoperování nedorůstají
hltan se kříží s hrtanem – hrtanová příklopka mezi nimi přepíná (mluvení při jídle ⇒ zaskočení, nemůžeme zároveň dýchat a polykat)
v trubicích trávicí soustavy probíhá peristaltická vlna – posouvání sousta pomocí svalů; při jejím obrácení nastává zvracení

Jícen

hladká svalovina, pouze na začátku je příčně pruhovaná svalovina – pomoc při dávení
průměr 1,5 cm, délka 25 cm

Žaludek

hladké i příčně pruhované svalstvo
objem: 2–3 l
funkce: shromažďování, promíchávání a trávení potravy
chemické trávení – žaludeční šťávy (chemické látky, enzymy) přeměňují potravu na tráveninu
mechanické trávení – svaly v žaludku se neustále pohybují
trávenina: kašovitá hmota, dostává se po částech do tenkého střeva
doba trávení:
žaludeční šťáva:
pálení žáhy – při přejídání dochází k vstřikování HCl do jícnu
funkce HCl: trávení masa, ničení choroboplodných zárodků, aktivace pepsinu

stavba:
česlo – místo, kde jícen vstupuje do žaludku; zhruba na úrovni bránice
na konci žaludek přechází ve vrátník, odtud potrava putuje do dvanáctníku (který už je součástí tenkého střeva)

buňky žaludku vylučují hlen – ten chrání stěny žaludku proti působení žaludeční šťávy (kyseliny)
žaludeční vředy – žaludeční šťáva poleptá stěnu žaludku; neléčené žaludeční vředy můžou vést až k úplnému proleptání žaludeční stěny a vylití obsahu žaludku do dutiny břišní – smrtelně nebezpečné

Řízení činnosti žaludku

činnost žaludku ovlivňují i látky z potravy – koření, alkohol, kofein, látky vzniklé smažením
rozdíl mezi nervovým a látkovým řízením je v rychlosti – nervové řízení je rychlejší

Tenké střevo

délka: 4–6 m, šířka: 3 cm
je hlavním místem trávení a vstřebávání
tři části:

Trávení a vstřebávání živin

na povrchu tenkého střeva jsou klky – výběžky; ty zvětšují vstřebávací plochu střeva
na povrchu klků jsou mikroklky
střevo je cévně vyživováno vrátnicovým obloukem
přenos a vstřebávání:

Tlusté střevo

ca 1,5 m dlouhé, 5–7 cm průměr
nemá klky, pouze výdutě
části:
netvoří žádné trávicí šťávy (žádné enzymy), pouze hlen (⇒ lepší vylučování nestrávených zbytků)
vstřebávání vody a solí do krve (zpátky do těla) ⇒ zahušťování obsahu střeva
tvoří a vstřebávají se zde vitaminy K a B12 (díky činnosti bakterie Escherischia coli)
kvasné a hnilobné procesy (vlivem střevních bakterií) ⇒ vznik plynů (oxid uhličitý, methan, sulfan) ⇒ příčina plynatosti (meteorismu)
pro lidské tělo je nestravitelná vláknina a celulóza – pročišťují trávicí trakt

řiť – zakončení trávicí soustavy
vylučování stolice řízeno nervově
2 kruhové svěrače – vnitřní z hladkého svalstva, vnější z příčně pruhovaného svalstva
povolení svěračů ⇒ povolení stolice


Játra

nejdůležitější metabolické centrum v těle, životně důležitý orgán
žláza
mohou částečně dorůstat (pokud je kus odoperován)
vpravo pod bránicí
mají dva větší a dva menší laloky
vespod – branka jaterní – na tomto místě do jater vstupuje vrátnicová žíla, jaterní tepna a nervy
v místě branky jaterní z jater vystupují žíly a žlučovod
jaterní lalůček – základní stavební jednotka jater, měří 1–2 mm, složen z jaterních buněk
do jater je přiváděna krev s kyslíkem a živinami
v játrech se tvoří žluč, ta je z jater odváděna
z jater se také odvádí krev s metabolity
funkce jater:

Slinivka břišní

žláza uložená pod žaludkem v kličce dvanáctníku
pro život nezbytná
ústí do dvanáctníku
tvořena dvěma typy tkáně s různými funkcemi – endokrinní (s vnitřním vyměšováním), exokrinní (s vnějším vyměšováním)
pankreatická šťáva obsahuje tyto enzymy:
součástí pankreatické šťávy je i HCO3 ⇒ neutralizace kyselé tráveniny pocházející ze žaludku

Řízení trávicí soustavy

Vitaminy

můžeme je rozdělit podle rozpustnosti:
vitaminy mohou být živočišného i rostlinného původu
můžeme přijímat čisté vitaminy, nebo přijímat provitaminy, které se pak v lidském těle na vitaminy mění
hypovitaminóza – částečný nedostatek vitaminů
avitaminóza – úplný nedostatek vitaminů
hypervitaminóza – nadbytek vitaminů, může nastávat pouze u vitaminů A, D, E, K (ostatní se při nadbytku vyloučí)

Vitaminy rozpustné v tucích

Vitaminy nerozpustné v tucích

Nemoci trávicí soustavy