Voda
Vyskytuje se ve všech třech skupenstvích: s - pevné, l - kapalné, g - plynné
Voda se rovněž může vyskytovat ve formě
ag - vodních roztoků
S výskytem vody ve skupenstvích souvisí koloběh vody v přírodě
Hydrosféra
Slaná voda - 97%; salinita - obsah soli ve vodě - voda obsahuje průměrně 3,5% soli
3% Sladká voda
Brakitská voda - voda smíšená (v ústích řek do moře)
Tvrdost vody
Druhý způsob dělení látek - podle množství rozpuštěných látek ve vodě:
- Minerální voda
Jsou v ní rozpuštěny minerální látky, v lázeňských oblastech
- Tvrdá voda
např. ze studní
nejtvrdší jsou vody z krasových oblastí - rozpuštěno hodně vápníku a hořčíku
- Měkká voda
Nejměkčí voda - voda destilovaná
přechodná tvrdost - způsobují jí hydrogenuhličitany; nejznámější je hydrogenuhličitan vápenatý (Ca(HCO3)2); přechodná tvrdost se dá odstranit povařením vody
trvalá tvrdost - je způsobena uhličitanem sodným, zejména jí ale způsobují sírany - síran vápenatý - CaSO4
Příznaky tvrdosti vody - povlak na kapalinách (čaj, šťáva), jiná chuť, tvorba vodního kamene
Další druh dělení na vodu pitnou a odpadní
Kyselost vody
Optimální je 3.5-7 pH
Voda v chemii
Voda se dá rozložit
elektrolýzou → rozkládá se na plyny -
vodík a
kyslík
Urychlení rozkladu - přidání malého množství kyseliny sírové
Voda a lidské tělo
Lidské tělo obsahuje průměrně 60% vody, zbytek jsou tkáně, tuk, kosti...
* Voda se také vyskytuje v chemických sloučeninách -
hydráty - sůl × xH
2O, např. CuSO
4 × 5H
2O
Proč je voda slaná?
Rozdělení vody:
- slaná - 96,47%
- sladká - 2,5%
- brakitská
1% tvoří ostatní voda - nejčastěji je to voda půdní
Slanost vody způsobují soli
Nějdůležitější sůl -
chlorid sodný - NaCl - kuchyňská sůl
NaCl je vázaný i v organismech,
fyziologický roztok = roztok, který obsahuje stejné množství NaCl jako tělní tekutiny - ca 0,9%
Přítomnost NaCl - pot, slzy, krev, tkáňový mok, moč
Průměrný příjem NaCl - 8-15g za den, doporučená denní dávka je ale jen 4g soli
Nejvíce soli je v uzeninách, nadbytečný příjem soli může způsobovat vysoký krevní tlak → možné další následky (ucpávání cév, ...)
Kuchyňská sůl - přídavky: jodid draselný -
KI, jodičnan draselný -
KIO3
Nedostatek jódu - poruchy štítné žlázy, kreténismus.
další sůl - chlorid hořečnatý -
MgCl2
salinita - mnoství soli ve vodě, ca 3,5% (=35 promile), nejvíce v Rudém moři - 300 promile (30% soli)
Lloydovy značky - jsou blízko čáry ponoru, zaznamenávají ponor lodi v mořích různé salinity
Co je vlastně mýdlo?
Mýdla jsou soli odvozené od kyselin stearová a palmitová - stearan nebo palmitan sodný nebo draselný
hydrofóbní část - vodu odpuzuje
hydrofilní část - sodné/draselné kationty navázané na kyselinu - vodu přitahují
Mezi molekulami vody jsou slabé síly → vznik povrchového napětí → neumyju se. Použití mýdla - snížení povrchového napětí vody. Molekuly mýdla se natočí hydrofóbní částí ke špíně → uzavření špíny v "mýdlové komůrce", hydrofilní částí se mýdlo natočí k vodě, která se dostane do "komůrky" a špínu umyje.
Všechny látky se stejným čistícím účinkem jako mýdlo se nazývají
tenzidy, nebo též
detergenty.
Výroba mýdla: vaření živočisného tuku (může se použít i rostlinný, ale není to moc časté), poté dodání hydroxidu (sodného/draselného) → doba vysušení - mýdlo dozrává - tekuté mýdlo kratší dobu, tvrdé se lije do forem; přídavky barviv, vitamínů,...
1. významný výrobce mýdel - William Colgate; 1. mýdlo - v 19. století; 1. firma - Palmolive