Voda

Vyskytuje se ve všech třech skupenstvích: s - pevné, l - kapalné, g - plynné
Voda se rovněž může vyskytovat ve formě ag - vodních roztoků
S výskytem vody ve skupenstvích souvisí koloběh vody v přírodě

Hydrosféra

Slaná voda - 97%; salinita - obsah soli ve vodě - voda obsahuje průměrně 3,5% soli
3% Sladká voda
Brakitská voda - voda smíšená (v ústích řek do moře)

Tvrdost vody

Druhý způsob dělení látek - podle množství rozpuštěných látek ve vodě:

přechodná tvrdost - způsobují jí hydrogenuhličitany; nejznámější je hydrogenuhličitan vápenatý (Ca(HCO3)2); přechodná tvrdost se dá odstranit povařením vody

trvalá tvrdost - je způsobena uhličitanem sodným, zejména jí ale způsobují sírany - síran vápenatý - CaSO4

Příznaky tvrdosti vody - povlak na kapalinách (čaj, šťáva), jiná chuť, tvorba vodního kamene

Další druh dělení na vodu pitnou a odpadní

Kyselost vody

Optimální je 3.5-7 pH

Voda v chemii

Voda se dá rozložit elektrolýzou → rozkládá se na plyny - vodík a kyslík
Urychlení rozkladu - přidání malého množství kyseliny sírové

Voda a lidské tělo

Lidské tělo obsahuje průměrně 60% vody, zbytek jsou tkáně, tuk, kosti...


* Voda se také vyskytuje v chemických sloučeninách - hydráty - sůl × xH2O, např. CuSO4 × 5H2O

Proč je voda slaná?

Rozdělení vody: 1% tvoří ostatní voda - nejčastěji je to voda půdní

Slanost vody způsobují soli
Nějdůležitější sůl - chlorid sodný - NaCl - kuchyňská sůl
NaCl je vázaný i v organismech, fyziologický roztok = roztok, který obsahuje stejné množství NaCl jako tělní tekutiny - ca 0,9%
Přítomnost NaCl - pot, slzy, krev, tkáňový mok, moč
Průměrný příjem NaCl - 8-15g za den, doporučená denní dávka je ale jen 4g soli
Nejvíce soli je v uzeninách, nadbytečný příjem soli může způsobovat vysoký krevní tlak → možné další následky (ucpávání cév, ...)
Kuchyňská sůl - přídavky: jodid draselný - KI, jodičnan draselný - KIO3
Nedostatek jódu - poruchy štítné žlázy, kreténismus.
další sůl - chlorid hořečnatý - MgCl2
salinita - mnoství soli ve vodě, ca 3,5% (=35 promile), nejvíce v Rudém moři - 300 promile (30% soli)

Lloydovy značky - jsou blízko čáry ponoru, zaznamenávají ponor lodi v mořích různé salinity

Co je vlastně mýdlo?

Mýdla jsou soli odvozené od kyselin stearová a palmitová - stearan nebo palmitan sodný nebo draselný

hydrofóbní část - vodu odpuzuje
hydrofilní část - sodné/draselné kationty navázané na kyselinu - vodu přitahují
Mezi molekulami vody jsou slabé síly → vznik povrchového napětí → neumyju se. Použití mýdla - snížení povrchového napětí vody. Molekuly mýdla se natočí hydrofóbní částí ke špíně → uzavření špíny v "mýdlové komůrce", hydrofilní částí se mýdlo natočí k vodě, která se dostane do "komůrky" a špínu umyje.
Všechny látky se stejným čistícím účinkem jako mýdlo se nazývají tenzidy, nebo též detergenty.
Výroba mýdla: vaření živočisného tuku (může se použít i rostlinný, ale není to moc časté), poté dodání hydroxidu (sodného/draselného) → doba vysušení - mýdlo dozrává - tekuté mýdlo kratší dobu, tvrdé se lije do forem; přídavky barviv, vitamínů,...
1. významný výrobce mýdel - William Colgate; 1. mýdlo - v 19. století; 1. firma - Palmolive